14.04.2025

Julkaisuohjelmat ennen ja nyt - osa 3

Valmiit kaavat – helpommin valmiiksi julkaisuksi

Laajojen teknisten julkaisujen tekemiseen on joukko perinteisistä pöytäjulkaisusovelluksista poikkeavia ladonta- ja tuotantojärjestelmiä. Lisäksi on verkkojulkaisemiseen ja nettidokumentaation ylläpitoon soveltuvia järjestelmiä. Nämä järjestelmät tarjoavat usein perusrakenteen julkaisulle, mikä voi helpottaa tutkimusraporttien ja muiden rakenteeltaan osin kaavamaisten julkaisujen ylläpitoa.

Toinen ryhmä uusia sovelluksia suuntautuu kauno- ja tietokirjailijoille. Ajatuksena on antaa kirjailijan kirjoittaa sovelluksen huolehtiessa muotoilun yksityiskohdista.

 

Lue lisää...

Julkaisuohjelmat ennen ja nyt - osa 2

Erilaisten kirjoittamiseen soveltuvien tietoteknisten työkalujen kirjo on suuri. Voi olla, että jokin tuttu työkalu soveltuu myös hyvin julkaisemiseen eikä uusia ohjelmia tarvitse opetella. Monille tutuin on MS-Word, LibreOffice, OpenOffice tai Google Docs. Paljon kuulee sellaistakin, että kustantaja haluaa materiaalin DOC(X)-muodossa. Perinteinen tapa oli kuitenkin pyytää pelkkä tekstitiedosto, joka taitettiin kustantamossa. Tekstinkäsittelyohjelmien tiedostomuodot kätkevät sisäänsä kaikki kirjoittajan mahdollisesti tekemät muotoiluvirheet, joten tekstitiedosto on selkeämpi vaihtoehto eikä vaadi yhtä paljon korjailua, mikäli siitä tahdotaan tehdä julkaisu.

Tekstieditori onkin toinen vaihtoehto tekstin tuottamiseen: Notepad++ on ilmainen, suomenkielinen ja monipuolinen. Kaupallisista ohjelmista itse pidän eniten EditPadistä, josta on ilmaisversio EditPad Lite. Editpad on erittäin hyvä, jos joutuu käyttämään erilaisia tekstikoodauksia rinnakkain (ANSI, Unicode, DOS yms.) ja mahdollisesti konvertoimaan niitä keskenään. Näillä voi helposti tuottaa kaikenlaisille julkaisuohjelmille sopivaa tekstiä.

Parempi työnkulku voi olla perinteinen: tuotetaan ensin teksti ja taitetaan se sitten eri sovelluksella. Jos emme tyydy tekstinkäsittelyohjelman tekemään "taittoon", tarvitsemme julkaisuohjelmaa viimeistellymmän ulkoasun saavuttamiseksi.

Lue lisää...

11.04.2025

Näppäimistöltä puuttuvien merkkien syöttö Wordissä

On eri tapoja syöttää Word-asiakirjaan merkkejä, jotka puuttuvat näppäimistöltä. Jos tarve on satunnainen, on helpointa käyttää Lisää merkki -valintaruutua. Jos jotain merkkiä tarvitsee usein, tavanomaisia lisämerkkejä varten Wordissä on joukko pikanäppäimiä, jotka ovat kuitenkin hankalia muistaa. Wordin oletuspikanäppäimet ovat sekalainen joukko, jossa on vaikea nähdä yhtenäistä logiikkaa. Ainakin alt+numerokoodit ovat hyvin vaikeita käyttää ilman painettua taulukkoa. Tässä esitetään uusi tapa, jonka avulla voi luoda itse helpommin muistettavia syöttökoodeja pelkän Wordin avulla.

Lue lisää...

10.04.2025

AccentCompose

AccentCompose on uusi tapa kirjoittaa eri eurooppalaisia kieliä ja merkistöstä puuttuvia merkkejä amerikkalaisella (US ANSI) näppäimistöllä. Se ratkaisee kahdentyyppisten käyttäjien ongelmat: tavalliset amerikkalaisen näppäimistön käyttäjät voivat sen avulla kirjoittaa lähes kaikkia eurooppalaisia kieliä helposti; eurooppalaiset käyttäjät voivat sen avulla kirjoittaa omaa kieltään ja vaihtaa kielen toiseen, esimerkiksi saksan ranskaksi ilman, että näppäimistön perusominaisuudet muuttuvat (näppäimistö on QWERTY, vain kolme tärkeintä lisäkirjainta vaihtuu, esimerkiksi saksan kirjaimet ü, ä ja ö vaihtuvat ranskan kirjaimiin à, è, é, tästä huolimatta kaikkien kielten näppäimistöillä voi kirjoittaa kaikkien muiden kielten erikoismerkit ja aina samalla tavalla).

Lue lisää...

04.04.2024

Julkaisuohjelmat ennen ja nyt - osa 1

Ensimmäisiä tärkeitä julkaisuohjelmia 1980-luvulla olivat PageMaker (Mac ja PC) ja Ventura Publisher (PC). 1990-luvulla QuarkXPress (Mac, PC) oli markkinoiden suosituin alan ohjelma. InDesign (PC, macOS) on saavuttanut 2000-luvulla samankaltaisen dominoivan aseman. Viime aikoina on ilmestynyt ilmaisia nettisovelluksia julkaisemista varten sekä edullisempia vaihtoehtoja Adoben InDesignille. Kullakin ohjelmalla on ollut kukoistuskautensa, joka on päättynyt ohjelman menettäessä asemansa jostain syystä uudelle kilpailijalle.

Lue lisää...

14.02.2023

Solving a Firefox bookmark dilemma

Quantum Firefox does not allow to change bookmark icons, and there are no effective add-ons to do so. It may happen that Firefox keeps an old bookmark icon (typically a favicon) despite your efforts to update it.

Lue lisää...

05.12.2021

Misery loves company – new and old Firefox side-by-side

There is a Finnish version of this article named ‘Kaksin aina kaunehimpi – vanha ja uusi Firefox rinnan’

How to install old and new Firefox (i.e. XUL/XPCOM and Quantum versions) side-by-side

The following instructions are for advanced power users who really feel they need both versions. Users of the old add-ons have reached a point where they need to move on: some newer pages no longer work on the old browser, or the security level of the old browser is not sufficient to handle financial matters, etc. There may still be reasons to continue using the old browser because of the very useful add-ons. The idea is to install both versions on the same machine so that they work well separately without interfering with each other and, if necessary, complement the other version with a more appropriate feature.

Following these instructions carefully will ensure that the system remains in good working order. If you do not understand the instructions, do not change anything until you are sure of what you are doing.

IMPORTANT: Make sure you back up properly before making any changes: for example, zip the Firefox profile folder and make copies of the files you are going to change so you can easily revert to the previous situation.

Lue lisää...

03.12.2021

Kaksin aina kaunehimpi – vanha ja uusi Firefox rinnan

Tästä on englanninkielinen versio nimellä 'Misery loves company – new and old Firefox side-by-side'

Miten asennetaan vanha (XUL/XPCOM-lisäosilla varustettu) ja uusi Firefox (Quantum) rinnan

Seuraavat ohjeet ovat edistyneille käyttäjille, jotka todella tuntevat tarvitsevansa molempia versioita. Vanhojen lisäosien käyttäjät ovat tulleet pisteeseen, jolloin on pakko siirtyä eteenpäin: osa uusista sivuista ei enää toimi vanhalla selaimella tai vanhan selaimen tietoturvataso ei riitä raha-asioiden tms hoitoon. Silti voi olla syitä jatkaa vanhan selaimen käyttöä erittäin käyttökelpoisten lisäosien takia. Ajatus on asentaa molemmat versiot samaan koneeseen siten, että ne toimivat hyvin erikseen toisiaan haittaamatta ja täydentävät tarvittaessa toista versiota, jossa on tilanteeseen sopivampi ominaisuus.

Ohjeiden tarkka noudattaminen takaa sen, että järjestelmä ei mene sekaisin. Jos et ymmärrä ohjeita, älä ryhdy mihinkään ennen kuin olet varma siitä, mitä teet. TÄRKEÄÄ: Huolehdi kunnollisesta varmistamisesta ennen muutosten tekoa: tee esimerkiksi zip-tiedosto Firefox-profiilikansiosta ja kopiot tiedostoista, joita aiot muuttaa, jotta voit palata helposti aiempaan tilanteeseen.

Lue lisää...

17.06.2021

Haussa paras tekstieditori vuonna 2021

Hyviä tekstieditoreita on monia, joten valinnan tekeminen ei ole helppoa. Tässä artikkelissa esittelen joitain vaihtoehtoja ja niihin liittyviä valintaperusteita.

Lue lisää...

23.05.2017

Varmistusvinkkejä

Näinä aikoina, jolloin viruksia ja kiristysohjelmia on liikkeellä ja jopa ohjelmapäivityksetkin voivat osoittautua ongelmallisiksi, ajantasaisten varmistusten tarve on useimmille ilmeinen. Mikäli luotat vielä hyvään onneen ja uskot, että mitään ei voi tapahtua omalle koneellesi, on vain ajan kysymys, että jotain tapahtuu. Jos olet jättänyt varmistamatta, koska se on hankalaa tai kallista, olisi ehkä aika miettiä asia uusiksi.

Lue lisää...

07.05.2017

Running 16-bit programs on 64-bit computers

Tämä on englanninkielinen versio artikkelista 'Vanhojen ohjelmien käyttäminen'

This article is about running old non-game software programs on current 64-bit Windows computers. The tricky part is how to deal with 16-bit programs that no longer work on 64-bit machines, for example old DOS/Win 3.1 programs that did run on 32-bit XP machines and that no longer run on 64-bit machines. What to do?

Lue lisää...

11.04.2017

Vanhojen ohjelmien käyttäminen

Tässä artikkelissa käsitellään vanhojen hyötyohjelmien ajamista uusissa tietokoneissa. Asia on erityisen pulmallinen 16-bittisten ohjelmien kohdalla, jotka eivät enää toimi 64-bittisissä koneissa, esimerkiksi vanhoja DOS/Win 3.1 -ohjelmia, jotka ovat toimineet 32-bittisessä XP:ssä, ei voi enää ajaa. Mikä neuvoksi?

Lue lisää...

02.03.2017

Lexitec 30 vuotta

Lexitec on täyttänyt 30 vuotta vuoden 2017 helmikuun alussa. Moni asia on muuttunut, moni on pysynyt samanlaisena.

Lue lisää...

17.04.2016

Ilmaiset sanakirjat ja niiden käyttö huviksi ja hyödyksi

Pieni katsaus suomalaisille käyttäjille suunnattuihin ilmaisiin sanakirjoihin. Arviot perustuvat nykytilanteeseen (kevät 2016). Tekstiin lisätty pari palvelua: Sanakirja.org ja Käännös.com (19.4.2016).
 

Lue lisää...

14.03.2016

Miten vältyn roskapostilta?

Mitä voi tehdä välttyäkseen roskapostilta?

Lue lisää...

11.03.2016

Uusi Lexitec sanakirjapalvelu

Useamman vuoden perusteellisen valmistelutyön ansiosta Lexitec pystyy tarjoamaan uuden selainpohjaisen online-sanakirjapalvelun.

Lue lisää...

18.01.2016

Windows 10 nyt kurkusta alas, kiltti poika!

Windows 10 on kiinnostava käyttöjärjestelmäuutuus, johon voit haluta päivittää tai kenties olet jo tehnytkin niin. Tämä artikkeli on niitä varten, jotka eivät vielä halua toimia näin ja jotka ovat Windows 7 tai 8 tavallisten kuluttajaversioiden käyttäjiä ja niin muodoin automaattisen päivityksen kohteena lähiaikoina.

Lue lisää...

20.09.2015

Blogiohjelmisto made in EU

Tämä blogi on tehty kokonaan suomenkielisellä Dotclear-blogiohjelmistolla.

Artikkelin päivitys 2.3.2016: Dotclear 2.9 ilmestynyt ja saatavana suomen kielen tuella suoraan paketista.

Lue lisää...